Normal Doğum

Normal doğum ile doğumdan sonra anne gündelik yaşamına daha hızlı döner. Hastanede kalış süresi de sezaryene göre daha kısadır.

 

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum vajina yoluyla yapılan doğumdur. Normal doğumda vajina yaklaşık 10 cm kadar açılma göstererek bebeğin çıkışı sağlanır. Normal doğumda herhangi bir tıbbi müdahale yoktur. Ancak, bazı annelerde yetersiz doğum sancısı olması sonucunda bazı ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, doktor bazı girişimlerle doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlayabilir. Doğumda rahim kasılır ve doğum kanalından bebeği iter.

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Normal doğum annenin sancılarının başlamasıyla başlar. Rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesiyle birlikte serviks (rahim ağzı) açılmaya başlar. Bu durum saatler sürebilir. Kasılmalar çoklaştıkça açılma da fazlalaşır. Serviks (rahim ağzı) tamamen açıldığında ise doğum tam anlamıyla başlar. Bu açılmanın 10 cm kadar olması beklenir. Anne ıkınarak bebeği aşağı doğru iter ve bebek bu sayede doğum kanalından aşağı doğru ilerleme sağlar. Kasılmalar fazlalaşarak daha fazla itme sağlar ve bebek doğum kanalından çıkar. Doğumda bebeğin öncelikle başı çıkar. Taçlanma bebeğin başının çıkış anına denir. Bebeğin başı çıktıktan sonra vücudunun geri kalanı hızlı bir şekilde çıkar ve plasenta rahimden ayrılarak dışarı atılır. Plasentanın tam olarak dışarı çıkıp çıkmadığı kontrol edilerek kanama kontrol altına alınır.

Normal Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Normal doğum gebeliğin 37. hastasından sonra gerçekleşebilir. Normal doğum 37-42 hafta aralığında olabilir. Tam süreli olarak doğan olarak adlandırılır. Gebelik süresi her kadında farklıdır. Bazı kadınlar 37. haftada doğum yaparken bazı kadınlar 42. haftalarında doğum yapabilirler. Bu durum bebek daha sağlıklı ya da daha sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Doktorlar gebelik takibi sağlayarak çocuğun ne zaman doğacağını saptayabilirler. Ayrıca bazı doğumlar normal doğum olarak başlasa da sonrasında bebeğin ters dönmesi gibi durumlarda sezaryen doğum sağlanabilir.

 

normal-dogumun-avantajlari

 

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğum sayesinde anne daha hızlı iyileşme gösterir. Karın bölgesine kesi atılmadığı için yaranın iyileşmesini beklemek gerekmez. Ancak bazı normal doğumlarda vajinaya kesi atılabilir. Bu durumda tamamen iyileşme süresi uzayabilir. Normal doğumda cerrahi müdahale olmadığı için ameliyat komplikasyonlarının bu işlemde meydana gelmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Kanama, enfeksiyon ya da anestezi riskleri bu doğum şeklinde daha azdır. Normal doğum annenin sağlığı için daha iyi olduğu kadar bebek sağlığı için de daha iyidir. Bebek doğum kanalından geçerken akciğerlerindeki sıvıyı dışarı attığı için solunum problemlerinin daha az yaşaması olasıdır. Doğum esnasında bebek annesinin vajinal florasıyla temas ettiği için bağışıklık sistemi de daha çok güçlenir.

Normal doğum, anne bebek bağının daha güçlü olmasında yardımcı olabilir. Bebek doğar doğmaz temas kuran anne emzirmeye hemen başlayabilir. Doğum sonrasında hastanede kalış süresi daha azdır. Kısa süre hastanede kalış lohusa olan anne için daha rahatlatıcı olabilir ve annenin rahatlaması bebeğe de yansır.

Normal doğumun avantajları fazla olsa da annenin sağlık durumuna göre doğumun nasıl yapılacağı belirlenir. Anneler doktorlarıyla birlikte kendisine en uygun doğum şekline karar verir.

Normal Doğum Fiyatları

Normal doğum fiyatları birçok faktör sebebiyle değişiklik gösterebilir. Doktorun doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında da desteği gibi etkenler fiyatın değişmesinde etkilidir. Ayrıca, epidural anestezi ve ek hizmetler gibi unsurlar da etkili olabilir. Op. Dr. Yasemin İlkit, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzmanlaşmıştır. Annenin doğumunu sağladığı gibi doğum koçluğu da yapmaktadır. Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kurtaj
Kürtaj

Kürtaj kelime anlamı olarak küretajdan gelir ve küretaj kazıma anlamına gelir. Kürtaj…

Devamını Oku
sezaryan-sonrasi-normal-dogum
Sezaryan Sonrası Normal Doğum

Sezaryen Sonrası Normal Doğum, ilk doğumu sezaryen ile gerçekleşen kadınların, sonrak…

Devamını Oku