Miyom Ameliyatları

Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Büyümesi sonucunda düşük, kısırlık, tekrar eden gebelik kaybı ve erken doğuma neden olabileceğinden miyom ameliyatı yapılabilir.

Miyom Ameliyatı Nedir?

Myom ameliyatı miyomun çıkartılma işlemidir. Miyomlar; aşırı adet kanaması, kasık ağrısı, idrar kaçırma, tekrarlayan düşükler, tüp bebekte tekrar eden başarısızlıklar, idrar yollarında genişleme, aşırı baskı hissi gibi durumlara neden olabileceğinden miyom ameliyatının yapılması tercih edilebilir. Miyomlar iyi huylu olsa da yerleşimleri nedeniyle bazı rahatsızlıklara neden olabileceğinden çıkartılmaları gerekebilir. Ancak her miyom olan kişiye ameliyat gerekmeyebilir. 4 cm’den küçük miyomlar genelde takip edilir.

Miyom Çeşitleri Nelerdir?

Miyom çeşitlerine göre tedavi uygulanacağından hangi tip miyomun olduğunu bilmek önem taşır. Miyomlar yerlerine göre çeşitlendirilirler. Miyom çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Submükoz miyom; rahim iç tabakasına yakındır ve büyüdüğü zaman rahim boşluğuna doğru ilerler.
  • İntramural miyom; rahim duvarı kas tabakasında bulunur ve rahim boyutunun artmasına nedne olabilir.
  • Subseröz miyom; rahmin dış yüzeyine doğru büyürler ve rahim dışına doğru çıkıntı yaptıkları için etrafındaki organlara baskı uygulanmasına neden olur.
  • Rahim dışında miyom; rahim dışında başka bir organa tutunan ve orada büyüyen miyomlara denir ancak bu tür çok nadir görülür.

 

miyom-ameliyati-nasil-yapilir

 

Miyom Ameliyatları Nasıl Olur?

Miyom ameliyatı açık miyom ameliyatı, kapalı miyom ameliyatı ve histeroskopik miyom ameliyatı olarak üç şekilde gerçekleştirilebilir. Miyomun çeşidine, büyüklüğüne ve hastanın genel sağlık durumuna göre bu ameliyatın nasıl yapılacağına karar verilir.

Kapalı miyomektomi; laporoskopik miyom ameliyatı karın bölgesine küçük kesiler atılarak ve kameralı bir aletin görüntü sağlayarak yapılmasıdır. Göbek deliğinden 1 cm’lik kesiler atılır ve cerrahi aletler bu kesilerden sokularak işlem gerçekleştirilir.

Açık miyomektomi; genelde büyük miyomların çıkartılması gerektiğinde kullanılan bu işlemde karın bölgesi kesilier ve rahim açılarak miyomlar çıkartılır.

Histeroskopik miyomektomi; vajina yoluyla rahime histeroskop yerleştirilen bu işlemde herhangi bir kesi yoktur. Rahime histereskop yerleştirilerek miyomlar çıkartılır.

Bu üç miyom ameliyat yöntemi dışında bazı kişilerde rahim tamamen alınarak tedavi gerçekleştirilebilir. Miyomlar çok büyükse, çok fazla sayıdaysa rahim tamamen alınarak miyomların tekrardan oluşma riski de yok edilmiş olur. Doğurganlık sona erdiği için genelde menopoz sonrası kadınlara yapılması tercih edilebilir.

Miyom Ameliyatı Sonrası

Miyom ameliyatı sonrası kişinin durumu ameliyatın nasıl yapıldığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Laparoskopik olarak yapılan ameliyatlar açık ameliyatlardan daha az ağrı sağlar. Açık ameliyat sonrası kişinin normal hayata dönmesi daha geç olabilirken özellikle histeroskopla yapılan işlemde normal hayata dönüş daha kısa olabilir. Açık ameliyat sonrası kanama ya da akıntı birkaç gün sürebilir.

Miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Cinsel aktivitelere hemen dönülmesi tavsiye edilmez. Bu süre ortalama 4-6 hafta kadardır. Rahmin iyileşmesi ve enfeksiyon riskinin azalması için bu süreçte beklemek önem taşır. Kişi ameliyattan sonra ağır kaldırmaktan ve ani hareketlerden kaçınmalıdır. Ameliyat bölgesinin darbe almamasına dikkat etmek gerekir. Yara bakımı aksatılmamalıdır. Eğer yarada akıntı, koku ya da kızarıklık fark edilirse hemen doktora danışmak gerekir. Ayrıca myom ameliyatında sonra kabız olmamaya dikkat etmek önemlidir. Kabızlık ameliyat bölgesinde rahatsızlığa neden olacağı için lifli beslenmek ve bol sıvı tüketmek gerekir.

Miyom Ameliyatı Fiyatları

Miyom ameliyatı ücretleri yapılan ameliyat çeşidine göre değişiklik gösterir. Miyom ameliyatlarının nasıl yapılacağı ise miyomun türüne ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Op. Dr. Yasemin İlkit kadın hastalıkları ve doğum alanında hizmet vermektedir. Miyom ameliyatları ile ilgili sorularınızı iletişim kısmından bizi arayarak sorabilirsiniz.

Kaç cm lik miyom ameliyat edilir?

4 cm üzerindeki miyomlar ameliyat edilebilir. Ancak bazı miyomlar 3 cm olsa bile belirtilere neden olabildiği için ameliyat gerekebilir.

Rahimde miyom alınmazsa ne olur?

Miyom boyutuna ve yerine göre alınmayabilir. Ancak miyom büyükse ve yeri de başka hastalıkları tetikliyorsa buna rağmen alınmazsa; ağrı, şiddetli ağrı kanamaları, mide ve bağırsak sorunları, üriner sorunlar, gebelik sorunları, kısırlık gibi sorunlara neden olabilir.

Miyom ameliyatı vajinadan yapılır mı?

Miyom ameliyatı genelde laparoskopik ya da açık cerrahiyle gerçekleştirilir. Ancak küçük miyomların çıkartılması histeroskopiyle gerçekleştirilebilir. Histeroskopi vajinadan giriş yapılarak gerçekleştirilir.

Miyom ameliyatı zor mudur?

Miyomlar küçükse ve basit yapıdaysa çıkarması kolaydır ancak büyük ve çok sayıdaki miyomları çıkarma karmaşık olabilir.

Miyom nerede olursa tehlikeli?

Miyomlar; rahim iç duvarında, rahim iç duvarının altında, rahim kasında ise tehlikeli olabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

rahim-agzi-kanseri
Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri, yavaş gelişen ve belirti göstermeme ihtimali de bulunan bir kanse…

Devamını Oku