Kısırlık Tedavisi

En az 1 yıldır düzenli ilişkiye girip hiçbir korunma yöntemi kullanmadığı halde gebelik yaşamayan çiftlerde kısırlık söz konusu olabilir. Kısırlığın tedavisinde kullanılan yöntemler sayesinde hamilelik sağlanabilir.

 

Kısırlık Neden Olur?

Kısırlık nedenleri erkeklere ve kadınlara göre farklılık gösterir. Erkeklerde ait nedenlerden dolayı çocuk olmamasının oranı kadınlara ait nedenlerden dolayı çocuk olmamasının oranına yakındır.

Erkeklerde kısırlık nedenleri; testis fonksiyonlarını etkileyen durumlar (testis travmaları, testis enfeksiyonları, inmemiş testis gibi), hormonal bozukluk, sperm hareket bozukluğu, sperm kanallarının olmaması, sperm kanallarının bütünlüğünün bozulması, peniste şekil bozukluğu, sperm azlığı, sperm kalitesi olarak sıralanabilir.

Kadınlarda kısırlık nedenleri; polikistik over sendromu, hipotalamus ve hipofizden bazı hormonların düzenli olarak salgılanmaması, erken menopoz, tüplerde yapışıklık olması, tiroid bezindeki problemler olarak sıralanabilir.

Kısırlık Tedavi Yöntemleri

Kısırlık tedavi yöntemleri infertilitenin kimden kaynaklandığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Erkeğin kısır olduğu durumlarda öncelikle erkeğe ilaç tedavisi uygulanabilir. Hormonlar sayesinde sperm üretimi gerçekleştiği için hormonların yeterli gelmediği durumlarda ilaç tedavisiyle sperm üretimi sağlanabilir. Bu süreç 2 yıl kadar sürebilir ve bu tedavi ile sperm üretimi tekrar sağlanarak normal yolla ya da yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik gerçekleşebilir. Erkek kısırlığında iğne tedavisi de olabilir. İğne tedavisi de ilaç tedavisine benzerdir. Burada ilaç iğne ile enjekte edilir. Ayrıca aşılama tedavisi de kullanılan yöntemlerden bir tanesidir.

Kadınlarda kısırlık tedavisinde yumurtlama uyarıcı ilaçların kullanımı gerçekleştirilebilir. Bu ilaçlar sayesinde yumurtlama düzenli hale getirilebilir. Aşılama kullanılan bir diğer yöntemdir. Eğer miyom, endometrial polipler, uterin septum, endometriozis, pelvik yapışıklıklar sebebiyle gebelik gerçekleşmiyorsa cerrahiye başvurmak gerekebilir.

Kadın ya da erkek infertilitesi fark etmeksizin yardımcı üreme teknikleri gebeliğin sağlanması için kullanılabilir.

 

kisirlik-tedavi-yontemleri

 

Yardımcı Üreme Teknikleri Nedir?

Yardımcı üreme tekniklerinin amacı kısırlık görülen ya da zor hamile kalan çiftlerin hamileliğini sağlamaktır. Yardımcı üreme teknikleri; İntrauterin inseminasyonu( IUI), Mikro Cerrahi ile Epididimal Sperm Aspirasyonu (Mesa), Testiküler Sperm Aspirasyonu (Tesa), Gamete Intrafallopian Transfer (Gift), Mikromanipulasyon Yöntemi ile Inseminasyon: Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) olarak sıralanabilir.

İntrauterin inseminasyonu (IUI); spermin özel yıkanması ve hazırlanmasından sonra rahim içine aktarılması işlemidir.

Mikro Cerrahi ile Epididimal Sperm Aspirasyonu (Mesa); çok sayıda spermin çıkarılması işlemidir.

Testiküler Sperm Aspirasyonu (Tesa); biyopsiyle testislerin içerisine girilir ve spermler alınır.

Gamete Intrafallopian Transfer (Gift); spermlerin oositlerle birlikte fallop tüpüne yerleştirilmesidir.

Mikromanipulasyon Yöntemi ile Inseminasyon: Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI); sıklıkla kullanılan bir yöntemdir ve bu işlemde sperm ve yumurta özel aletler sayesinde birleştirilir.

In-vitro Fertilizasyon (IVF); yumurta ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanır. Embriyo oluştuktan sonra rahme yerleştirilir.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek yönteminde önce çiftin tıbbi geçmişi değerlendirilerek, yumurtalık rezervine, hormon seviyelerine ve sperm kalitesine bakılır. Sonrasından kadının yumurtalıklarına hormon tedavisi uygulanarak daha fazla yumurta üretmesi amaçlanır. 10-14 gün süren bu işlemden sonra kişi sürekli takip edilir. Yumurtaların olgunlaşmasından sonra yumurtala alınır. Yumurtalar erkekten alınan spermle laboratuvarda döllenir. Döllenme işlemi için ICSI ya da IVF kullanılabilir. Embriyo döllenmesi sağlandıktan sonra en kaliteli embriyolar seçilerek rahme transfer edilir. Anestezi gerektirmeyen bu işlem ağrısızdır. Embriyo transferinden sonra 10-14 gün kadar beklemek gerekir. Sonrasında gebelik testi yapılarak gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilir. İlk seferde tüp bebek başarılı olmazsa tedavi protokolü değiştirilebilir. Embriyo kalitesini artırmak için yaşam tarzında değişikliklere gidilmesi gerekebilir.

Kısırlık Tedavisi Fiyatları

Kısırlık tedavisi fiyatları uygulanacak prosedüre göre değişiklik gösterir. Ayrıca doktorun deneyimi kullanılan ekipmanların kalitesi de fiyatlarda farklılık oluşmasına neden olabilir. Op. Dr. Yasemin İlkit, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzmanlaşmıştır. Kısırlık tedavisi hakkında bilgi almak için iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kizlik-zari-ameliyati
Kızlık Zarı Ameliyatı

Kızlık zarı ameliyatı, zarar görmüş veya yırtılmış kızlık zarını onarmak amacıyla yap…

Devamını Oku
miyom-myom
Miyom (Myom)

Miyomlar rahimde meydana gelen, iyi huylu (benign) ve kansere dönüşme riski olmayan t…

Devamını Oku
miyom-ameliyatlari
Miyom Ameliyatları

Miyomlar iyi huylu tümörlerdir. Büyümesi sonucunda düşük, kısırlık, tekrar eden gebel…

Devamını Oku