Her 4 kadından 1 tanesinde idrar kaçırma sorunu görülür. İdrar kaçırma istemsiz olarak gerçekleşir ve kişinin günlük yaşantısını olumsuz anlamda etkilemekle birlikte sağlığını da etkileyebilir. Kadınlarda idrar kaçırma tipleri bulunur.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Neden Olur?
Kadınlarda idrar kaçırma nedenleri birden fazladır. İleri yaşlardaki kadınlarda genç yaştaki kadınlarda oranla görülme sıklığı daha fazladır. İdrar kaçırmanın temel nedeni olarak pelvik kaslarının zayıflaması ya da hasar görmesi gösterilebilir. Menopozla birlikte değişen hormonlar da idrar kaçırılmasına zemin hazırlayabilir. Ayrıca yaştan bağımsız olarak idrar yolu, mesanede taş ya da enfeksiyon oluşması sonucunda idrar kaçırma yaşanabilir. İdrar yolları enfeksiyonları ve vajinal enfeksiyonlar idrar kaçırmaya neden olabilir. İdrar kaçırmanın diğer sebepleri olarak; hamilelik, kabızlık, ilaç kullanımı, diyabet gösterilebilir.
İdrar Kaçırma Türleri Nelerdir?
Kişide hangi idrar kaçırma tipinin olduğunu tespit etmek önemlidir, çünkü tedavi bu duruma göre yapılır. İdrar kaçırma türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Stres inkontinans: pelvik kas zayıflığı sebebiyle görülür ve öksürme hapşırma gibi eylemler sonucunda idrar kaçırılabilir.
- Sıkışma inkontinans: aşırı aktif mesaneden kaynaklıdır ve ani bir şekilde idrar yapma ihtiyacı hissedilerek idrar kaçırılabilir.
- Karışık inkontinans: hem stres hem de sıkışma inkontinansın görüldüğü idrar kaçırma türüdür.
- Taşma inkontinans: idrar yolunun tıkanması ya da mesane kaslarının zayıflığı sebebiyle gerçekleşen bu idrar kaçırma tipinde mesane tamamen boşaltılamayıp dolar ve sızıntı şeklinde idrar kaçırılabilir.
- Tam inkontinans: Doğuştan gelen anotomik sorunlardan dolayı ya da ciddi yaralanmalar sonucunda ortaya çıkan bu idrar kaçırma türünde sürekli ve tamamen idrar kaçırma görülebilir.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar kaçırma önemli bir sorundur. Sürekli idrar kaçırma durumunda enfeksiyonlar gelişebilir. Bu enfeksiyonları önlemek ve idrar kaçırmanın ilerlemesini önlemek için idrar kaçırma tedavisi gerekir. Kadınlar; utanma, belirtilerin hafif olması, cerrahiden korkma ya da normal bir süreç olarak değerlendirdikleri için idrar kaçırma tedavisinden kaçınabilir. Ancak, tedavi zor bir işlem değildir. Kadınlarda idrar kaçırma tedavi seçeneklerinde ilki konservatif tedavidir. Bu tedavi yönteminde öncelikle yaşam tarzında değişikliklere gidilir. Fizik tedavi ve bazı cihazların kullanımıyla tedavi amaçlanır. Yaşam tarzı değişikliği yaparken; ideal kilonun hedeflenmesi, kafeinin azaltılması, aşırı sıvı alımından kaçınılması, lif temelli beslenilmesi gibi durumlara dikkat edilmelidir. Sigara içiliyorsa bırakılması, ağır egzersizlerden kaçınma ve düzenli olarak işeme gibi önlemler de alınmalıdır. Pelvik taban egzersizleri ile de pelvik tabanın kuvvetlendirilmesi sağlanabilir. Ayrıca ilaç tedavisi idrar kaçırma için kullanılan bir diğer yöntemdir.
Cerrahi tedaviler idrar kaçırma tedavisinde sıklıkla kullanılır. TOT idrar kaçırma için uygulanır. İdrar yoluna bant yerleştirilerek yapılan bu işlemde kasıktan 2 delik açılır ve bant sayesinde üretranın havada kalması sağlanır. Cerrahi tedavilerde uygulanan bir diğer yöntem laparoskopik cerrahidir. Bu yöntemde batından içeri girilir ve organlar yerine yerleştirilir ve dokulara dikiş atılarak sabitleme sağlanır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Egzersizleri
Kadınlarda idrar kaçırmaya engel olmak için pelvik taban egzersizleri yapılabilir. Kegel egzersizleri denen bu hareketler sayesinde pelvik taban kasları güçlendirilir. Düzenli bir şekilde yapılan bu egzersizler ile idrar kaçırma sorunu azaltılabilir. Bazı egzersizlere örnek verilecek olunursa;
Kegel Egzersizi 1; pelvik taban kasları ilk önce 5-10 saniye boyunca sıkılır ve 5-10 saniye gevşetildikten sonra tekrar 5-10 saniye sıkılır. Aynı hareket 10-15 kere tekrar edilerek 1 set yapılmış olunur. Günde 3-4 kere bu egzersizi yapmak önemli ölçüde ilerleme sağlayacaktır.
Köprü egzersizi; önce sırt üstü yatılır, dizler bükülerek ayak tabanları tamamen yere değdirilir. Kalça yukarı kaldırılarak pelvik taban kasları sıkılır. 5 saniye bu pozisyonda kaldıktan sonra kalça yere tekrar konulur. 10-15 kere bu hareket yapılabilir.