Hamilelikte şeker yüklemesi yapılmalıdır.Özellikle de risk faktörü olan hastalar yani body mass indeksi yüksek yani kilolu hastalar aynı zamanda aynısında diabet öyküsü olan hastalar risk faktörü yüksektir.Bunlar seçilmeli özellikle önerilmeli.
Bebekte, annen karnında gelişimin sırasında yaklaşık 2 hafta 10 gün önde olan, iri bebeği olan hanımlar, bebeğin çevre sıvısında sıvısı fazla olan, yani biz buna polihidramlıyoruz diyoruz, durumlarda özellikle yüksek şekere maruz kaldığını belirtileridir.
Bunlar bebeğin mutlaka yapılması lazım.
Bizim hamilelik esnasında yaptığımız 50 gram, 75 gram şeker yüklemelerinin bebeğe bir zararlı etkisi yoktur.
Ya da 100 gram.
En son testtir şeker yüklemelerinin.
Çünkü biz zaten yaptığımız, beslenme sırasında yaptığımız hatalarda kan şekerimizi gebelik sırasında toplu kan şekerini çok daha yükseklere 140, 150, 200'lere kadar taşıyarak bebeğin devamlı olarak aralıklarla yüksek şeker seviyesine maruz bırakıyor olabiliriz.
Biz sadece böyle bir durum yaşanıyor mu tespit etmek 24.haftada ve yaşanıyorsa önlemini almak.Anneye beslenme önerileri vermek aynı zamanda anne sağlıklı besleniyor ama yine de şekeri yükseliyorsa gerekli tedaviyi vererek bebeği bu olumsuz metabolik ortamdan kurtarmak zorundayız.
Çünkü bunu yapmadığımız zaman görüyoruz ki doğumda çok iri bir bebek problem yaşıyor.
Vücudu iri, kendi yapısı iri ama aynı sağlıklı gelişim, abartılı gelişim akciğerinde yok.
Bebek doğuyor, solunum sıkıntısı, geçici solunum sıkıntılarıyla.anne ve bebeğin enfeksiyon riski artıyor.Gebeliğin öncesi ve sonrasında yaşanan sorunların en önemli kaynağı.Eğer bu sorun 24-28.haftalarda tespit edilip önlem alınmazsa doğumda sorunla karşı karşıya kalınabilir.Bu nedenle mutlaka yapılmasını öneriyoruz.